top of page

Tue paikallista - osta kotimaista!

Pandemia on vaikuttanut meihin kaikkiin siitä ei päästä mihinkään. Yrittäjät ovat kuitenkin yksi sellainen ryhmä, joka on todellakin joutunut kärsimään tilanteesta.


Yrittäminen on haastavaa aina. Normaalissakin tilanteessa yrittäjä ottaa riskin. Vaikka tekisi kuinka tarkan liiketoimintasuunnitelman, tulevaisuutta ja ihmisten toimintaa ei voi ennustaa. Jokin aivan käsittämättömältä tuntuva idea saattaa lähteä nopeasti lentoon. Toisaalta hyvin suunniteltu ja markkinoitu asia saattaa jäädä lähtökuoppiinsa.


Jokainen yrittäjä työllistää vähintäänkin itsensä, usein myös muita. Suuri osa Suomen työpaikoista on juuri pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Ilman rohkeaa yrittämistä ja riskinottoa näitä työpaikkoja ei olisi. Pandemiasta johtuvat toimenpiteet ovat iskeneet moniin yrityksiin rajusti. Rajoitetut aukioloajat, ihmisten pysyminen kotona, kotitalouksien heikentynyt taloustilanne ja monet muut tekijät ovat pysäyttäneet yrityksiä. Valtion tarjoamat tuet ovat paljolti olleet väärään aikaan tulleita tai väärin perustein jaettuja. Yksinyrittäjät ovat erityisen hankalassa tilanteessa. Samoin kaikki kulttuuri- ja tapahtuma-alan yritykset vain muutamia mainitakseni. Täytyy tosin muistaa, että osa yrityksistä on jopa hyötynyt pandemian tuomista toimista ja ihmisten muuttuneesta käytöksestä. Eli on sekä voittajia että häviäjiä. Tärkeää olisikin, että välittömästi yritysten toimintaa rajoittavien toimenpiteiden yhteydessä olisikin taloudellista tukea alan yrityksille. Kiinteät kulut kun eivät muuksi muutu, vaikka yritys joutuisi sulkemaan.

Yksikään yrittäjä ei haluaisi lomauttaa tai irtisanoa työntekijöitään. Aina ensimmäisenä kiristetään omaa vyötä ja mietitään läpi kaikki muut mahdolliset säästökohteet. Epävarmuus päätöksistä ja rajoituksista saattaa kuitenkin aiheuttaa sen, että työntekijöitä lomautetaan sen pelon edessä, että palkkoja ei pystytä maksamaan. Itsekin yrittäjänä tunnistan kaikki nämä mielessä kiertävät ajatukset.


Jokainen meistä voi kuitenkin auttaa siinä, että yritykset pysyvät pystyssä. Monilla pienillä teoilla voi tukea kotimaista yrittämistä. Kerro julkisesti hyvistä kokemuksistasi. Tykkää ja jaa sosiaalisessa mediassa yrittäjien julkaisuja. Ja ennen kaikkea, osta paikalliselta yrittäjältä kotimaista tuotantoa!


Lauantaina 20.3. on Suomen Yrittäjien järjestämä Lähilauntai, jolloin erityisesti muistutetaan siitä, kuinka tärkeää on tukea pienyrittäjiä. Me kaikki voimme vaikuttaa asiaan.28 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page