Olen jo hetken pohtinut keskustelussa olleita liikkumisrajoituksia ja niiden vaikutuksia. Tänään kuuntelin pääministerin tiedotustilaisuutta aiheesta. Veti kyllä mielen todellakin surulliseksi.
Ymmärrän hyvin, että kaikki mahdollinen on tehtävä pandemian hillitsemiseksi ja tartuntojen vähentämiseksi. Kukaan meistä ei toivo lisää sairastuneita tai kuolleita. Tästä olemme varmasti yksimielisiä. Meillä on valtava määrä rajoituksia jo voimassa, joita aidosti noudattamalla olisi varmasti mahdollista vähentää tartuntoja nykyisestä. Esimerkiksi noudattamalla kokoontumisrajoituksia, eikä suinkaan etsimällä porsaanreikiä kuinka ohjeita voisi kiertää.
Tuntuu kuitenkin kohtuuttomalta, että ensin ei käytetä kaikki muita keinoja tartuntojen rajoittamiseksi ennen liikkumisrajoituksien käyttöönottoa. Maamme rajojen yli tulee yhtä jatkuvasti uusia tartuntoja. Maskipakkoa ei ole vielä tätä ennen otettu käyttöön. Henkilömäärää liiketilassa ei ole selkeästi rajoitettu ja ilmoitettu, kuten monissa muissa maissa. Liikennevälineiden matkustajamäärien rajoituksista vasta päätetään, joten vaikutuksia ei vielä tiedetä. Lisäksi tuntuu siltä, että missään vaiheessa ei ole todellisuudessa selvitetty minkälaisista tilanteista suurin osa tartunnoista saa alkunsa. Tai ainakaan tätä ei ole julkisesti kerrottu.
Pääministerin tiedotustilaisuudessa todettiin lukuisia kertoja, että tarkoitus ei ole hankaloittaa ihmisten elämää. Näin varmaankin on. Näkökulma oli kuitenkin koko ajan yksilön, yrittäjät sivuutettiin täysin. Todettiin, että moni kauppa (ja todellisuudessa muukin yritys) sulkee varmaankin ovensa, koska asiakkaita ei ole. Aivan varmasti juuri näin. Mutta entäpä ne kiinteät kulut, kuten vuokra ja vastaavasti henkilöstökulut? Ne eivät katoa asiakkaiden mukana mihinkään. Moni yrittäjä on jo tehnyt suuria satsauksia parantaakseen turvallista asiointia. Nekin ovat lisäinvestointeja laskeneiden tulojen keskellä.
Kovin köykäisesti sivulauseen omaisesti todetaan, että yritykset varmasti kärsivät tästä eli kai heille jotakin korvauksia joudutaan maksamaan. Tämä toteamus ei kyllä yrittäjää lohduta! Jos nyt vasta lähdetään miettimään miten tukea voitaisiin jakaa, niin ollaan auttamatta liian myöhässä. Ainoa oikea tapa olisi ollut miettiä yhtä aikaa liikkumisrajoituksia suunniteltaessa valmiiksi myös yritysten tukeminen, jolla olisi mahdollista auttaa yritykset ja yrittäjät yli tästä vaikeasta ajasta.
Henkilökohtaisesti joudun toteamaan, että paljon enemmän ei voisi mennä koko homma pieleen. Turha puhua uusien työpaikkojen luomisesta, jos samaan aikaan annetaan yritysten kaatua huonon suunnittelun ja välinpitämättömyyden vuoksi. Näillä toimilla Suomea ei saada nousuun.
Comentários